Interviews

Trots

 

Dit jaar staat het zestigste Pinkstertoernooi voor de deur. Een moment om terug te kijken maar ook zeker om vooruit te kijken.

Sinds vorig jaar mag ik de nieuwe voorzitter zijn en daar ben ik op zich al trots op. Zeker als ik hoor welke bestuurders sinds de opstart in 1956 dit mooie evenement georganiseerd hebben. Daarnaast is het overal waar ik kom, binnen en buiten de volleybalwereld, echt een begrip: Hét Pinkstertoernooi uit Sinttunnis.

Vorig jaar hebben we onze speerpunten qua volleybal opnieuw geformuleerd en richten we ons er op de Nederlandse Volleybaltop op zondag in huis te hebben. Dat lukt ook dit jaar weer met 12 eredivisieteams. Daarnaast een mooi jeugdtoernooi op de zaterdag, de City Beach Tour (Nederlandse Eredivisie Beach) met zowel de dames als de heren en op de maandag het To(p)btoernooi voor recreanten. Ook dit jaar dus weer volle bak het gehele Pinksterweekend.

Het Volleybaltoernooi is één, de Pinksterfeesten zijn inmiddels in de regio ook wereldberoemd en we kunnen zeggen dat de verplaatsing 10 jaar geleden naar Sportpark De Laan een goede greep is geweest. Het aantal bezoekers is in die jaren verdubbeld.

De aftrap van de Pinksterfeesten begint dit jaar met een spectaculair feest op de vrijdagavond. Bij aanvang een klein officieel gedeelte om het jubileum te vieren en vervolgens feest en terug in de tijd dat Sinttunnis nog hét uitgaansdorp van de regio was (Turn up the 90’s). Zaterdag- en zondagavond feest met de coverbands Mmoozz en de Party Criminals. Zondagavond, na het To(p)btoernooi, sluiten we af met DJ Martijn.

De organisatie van dit toernooi kunnen we alleen met een goed team bestuurders voor elkaar krijgen Een club mensen waar ik trots op ben. Dit jaar met twee nieuwe, jongere, bestuursleden die met nieuwe ideeën zijn gekomen. Daarnaast kunnen we gelukkig ook weer rekenen op een zeer grote groep vrijwilligers (To(p)b-dames, TD, jurywagen en alle Activialeden), maar ook de steun en hulp vanuit DSV, muziekvereniging, judoclub en andere verenigingen uit het dorp. Samen
maken we er al weer voor de 60e keer een succes van. En vooral de verbindende kracht van ons toernooi in Sinttunnis, is dat waar ik écht trots op ben. Ik vertrouw
er dan ook op dat we van de zestigste editie een TOP-editie gaan maken.

Allemaal tot ziens met Pinksteren!

Namens het bestuur,

Johan Sterke
Toernooivoorzitter

‘De maandagavond was altijd een bijzonder moment, dan valt ineens alle stress van je af’

 

Ze zijn mede verantwoordelijk voor het grote succes van het Pinkstertoernooi. Van de zestig jaar dat het toernooi nu bestaat hebben Nellie van Sambeek en Nelly Peters samen meer dan veertig jaar lang heel wat vrije uurtjes in de organisatie van het toernooi gestoken. Samen blikken ze terug op een intensieve, soms zware, maar vooral mooie en onvergetelijke tijd.


Zonder dat het enige moeite kost, haalt Nellie van Sambeek het moment terug dat ze werd gevraagd om het Pinkstertoernooi mee te gaan organiseren. “Dat was in 1969. De eerste paar jaren was ik de tweede secretaresse. Ik ondersteunde Louis van Loosbroek. Daarna nam ik het van hem over en deze taak heb ik tot 1998 vervuld.” Nelly Peters nam toen het stokje van haar over en ontpopte zich - tot ze er in 2012 mee stopte - tot één van de gezichten van het Pinkstertoernooi. “In Nelly had ik echt een hele goede opvolgster”, complimenteert Van Sambeek haar naamgenoot. “Ik had vanaf het begin heel veel vertrouwen in haar.” Peters kan zich die periode ook nog goed herinneren. “In het begin had ik veel contact met Nellie. We belden regelmatig. Ik wilde toch telkens even de bevestiging dat ik het goed deed.”


Van Sambeek en Peters vervulden beiden deels dezelfde functie binnen de organisatie van het Pinkstertoernooi, maar pakten het beiden toch ieder op hun eigen manier aan. “Sowieso hebben we het natuurlijk over een lange tijdsperiode waarin veel veranderd is in bijvoorbeeld de communicatie”, stelt Peters. Zo werkte Van Sambeek nog in de tijd dat alles ‘met de hand’ gebeurde. Ik heb heel wat gekopieerd en per post verstuurd. Er was nog niets digitaal. Ik was tegelijkertijd ook secretaresse van volleybalvereniging Activia en ik heb, zeker weten, een fiets versleten aan het rondbrengen van alle verenigingspost in het dorp.”


In de tijd dat Van Sambeek secretaresse van het toernooi was, werkte de organisatie nog met zogenaamde correspondenten. “Die regelden de teams voor het toernooi. Daar heb ik eigenlijk nooit iets mee te maken gehad”, vertelt Van Sambeek. Dat was voor Peters wel anders. “Ik heb jarenlang ook alle teams geregeld en de contacten met hen onderhouden. Daarmee heb ik veel werk naar me toegetrokken”, beseft Peters. Ook onderhield ze alle contacten met de scheidsrechters en nam ze het regelen van de sponsoring op zich. “Vooral heel veel bellen, bellen, bellen, dat was wat ik deed. En zorgen dat alles goed op papier staat en het overzicht behouden blijft.”


Van Sambeek droeg in 1998 haar secretaressetaken over aan Peters, maar bleef tot 2010 nog zeer actief verbonden aan het toernooi. “Ik heb tot dat jaar altijd op de jurywagen gezeten. Dat was flink aanpoten en ik had tijdens het toernooi ook nooit echt de rust om eens ontspannen een wedstrijd te gaan kijken.”


Over het mooiste moment van het toernooi zijn beide vrouwen het unaniem eens. “Dat is toch echt de maandagavond. Dat is altijd een bijzonder moment want dan valt ineens alle stress van je af”, heeft Van Sambeek altijd ervaren. Peters kan dit alleen maar beamen. “Samen met de organisatie en alle vrijwilligers deel je dan
met elkaar dat je weer zo iets ongelooflijks hebt gepresteerd. Dat is mooi om mee te maken.” Peters en van Sambeek waren jarenlang iedere dag op het toernooiterrein te vinden. “En je bent continu bezig. Wie het toernooi uiteindelijk had gewonnen? Dat ging vaak compleet aan mij voorbij”, aldus Peters. Bij de Pinksterfeesten ‘s avonds zag je haar niet vaak. “Ik wilde toch graag fit zijn de volgende ochtend.” Ook van Sambeek was altijd ‘s ochtends vroeg weer present. “Maar ik heb ook absoluut weleens flink doorgehaald ‘s avonds bij het feest. Dan zat ik de volgende dag met een ‘houten kop’ op de jurywagen.”

 

Het tweetal heeft altijd veel voldoening gehad van het werk dat ze voor het Pinkstertoernooi hebben verzet. Peters: “Het is heel intensief en ook echt niet altijd het leukste werk. Maar het gaf veel voldoening en ook waardering. En al die contacten met heel veel verschillende mensen: daar deed ik het voor.” 

 

Ook de contacten met de buitenlandse gasten hebben Van Sambeek en Peters als heel waardevol ervaren. Peters: “Toen de Pinksterfeesten nog niet zo groot waren, organiseerden we altijd een avond voor de buitenlandse gasten. Dat waren zo’n mooie en onvergetelijke avonden. Daar denk ik nog heel graag aan terug. Dat was echt genieten.” 

‘Wij draaien altijd een dienst ‘buitenbar’ op het toernooi’

 

Fysiotherapie Ronald Korsten uit Sint Anthonis is een van de zeer gewaardeerde sponsors van het Pinkstertoernooi. “Waarom we sponsor zijn? Omdat het ontzettend mooi is dat we zo’n geweldig evenement in ons dorp hebben en omdat we het verenigingsleven een warm hart toedragen.”


Als fysiotherapeut is het bezig zijn met sport en sporters dagelijkse kost in het leven van fysiotherapeut Ronald Korsten. “Maar toch komt het merendeel van de bezoekers aan onze praktijk niet vanwege een sportblessure. Wat veel mensen niet weten, is dat tachtig procent van alle blessures die wij behandelen werkgerelateerd is”, aldus Korsten.


De praktijk heeft acht fysiotherapeuten en is breed georiënteerd. “Wij bieden manuele therapie, kindertherapie, sporttherapie en psychosomatische fysiotherapie. De tennisarm en hielspoor zijn onze specialisaties. Hiermee hebben we veel aantrekkingskracht in een grote regio. Zelfs mensen van Texel zijn bij ons geweest voor de behandeling van een tennisarm.” De specifieke interesse voor volleybal hebben Ronald Korsten en zijn vrouw Jeannette niet van huis uit meegekregen. “Pas toen onze dochter Maud bij de mini’s van Activia ging volleyballen, ontstond bij ons het enthousiasme voor deze sport”, blikt Korsten terug. Maud bleek over een aardig talent te beschikken en volleybalt inmiddels al meerdere jaren in het eerste team van de Sinttunnisse club. Ronald en Jeannette zijn bij alle thuiswedstrijden en ook nagenoeg alle uitwedstrijden present. “Ik vind het hartstikke leuk om mee te maken. Het is een mooi spelletje en de sfeer is goed.” De praktijk sponsort naast het Pinkstertoernooi ook Activia. “We zijn shirtsponsor van Dames 3 en hebben van dit team ook de trainingspakken gesponsord. Ik gebruik het promotiebudget van de praktijk liever om een vereniging te ondersteunen dan om te adverteren in de media. Een vereniging heeft daar lang plezier van en een goed verenigingsleven in een dorp is ontzettend belangrijk. Als ik zie hoeveel vrijwilligers veel tijd in een club als Activia steken, dan vind ik dat we daar als praktijk ook iets mee moeten doen. Uit waardering en respect voor zo’n vereniging.” 

 

De fysiotherapiepraktijk ondersteunt de club niet alleen financieel maar ook met vakkennis. “Twee van onze fysiotherapeuten zijn volleybal-minded en hebben van juli vorig jaar tot afgelopen maart een trainingsprogramma met Dames 1 van Activia gedraaid waarbij de nadruk lag op het verhogen van de spronghoogte in de aanval en de blokkering.” Korsten is al van kinds af aan present bij het Pinkstertoernooi. “En in mijn beleving was het altijd mooi weer. Ik ging als kleine jongen al elk jaar kijken. Zo’n evenement in het dorp moet je gewoon meemaken. Die sfeer moet je proeven. Zeker in die jaren dat er nog echt grote internationale teams kwamen uit bijvoorbeeld Brazilië en Japan. Dat vond ik echt heel bijzonder.”


Toen het complete toernooi in 2007 verhuisde van het terrein bij De Remmensberg naar sportpark De Laan maakt Korsten zich wel even zorgen. “Ik was bang dat het toernooi z’n charme zou verliezen, maar de organisatie heeft het prachtig opgepakt. Echt een mooi terrein en veel sfeer, ook zo met dat terras met loungegedeelte. Dat vind ik prachtig.” Ronald en Jeannette voelen zich echt betrokken bij het toernooi en draaien zelfs elk jaar een dienst op de buitenbar naast de tent. “Je kunt natuurlijk alleen gaan kijken en wat rondhangen op het terras en rond de velden, maar het is net zo leuk om bij zo’n leuk en gezellig evenement lekker de handen uit de mouwen te steken en wat te kunnen betekenen. We draaien onze bardienst al jaren met heel veel plezier.”

‘De bereidheid van de vrijwilligers is enorm’

 

Sinds 2007 - alweer voor het tiende jaar dus - wordt het Pinkstertoernooi georganiseerd op Sportpark De Laan. Voetbalvereniging DSV werd daarmee een belangrijke samenwerkingspartner voor de organisatie van het toernooi. Ze stellen niet alleen de accommodatie ter beschikking maar leveren ook vele enthousiaste vrijwilligers.


“Ik weet dat de toenmalige voorzitter Jos van Raaij en toenmalige toernooivoorzitter Géon Reijnen er snel uit waren toen de ‘onderhandelingen’ voor de verhuizing van het toernooi werden gevoerd”, stelt DSV voorzitter Jeroen Willems. Kortom: DSV zag het helemaal zitten om het toernooi naar Sportpark De Laan te halen - “want zo’n evenement moet gewoon blijven bestaan in een dorp” - en de organisatie van het Pinkstertoernooi had veel zin om op deze nieuwe locatie aan de slag te gaan.


Twee weken lang - een week vooraf en een week na het toernooi - heeft de organisatie van het Pinkstertoernooi ‘vrij spel’ om de organisatie van het grote volleybalevenement in goede banen te leiden. “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ontzettend trots ben op de organisatie van het toernooi”, steekt Willems niet onder stoelen of banken. “Het is niet zomaar een toernooitje organiseren. Het is een gigantische klus met zoveel aandachtspunten en veel verantwoordelijkheden. Er komt zóveel bij kijken en ik vind het fantastisch dat DSV daar als club ook een bijdrage aan kan leveren.”


DSV levert vrijwilligers voor ondermeer het opbouwen en afbreken van de tent, voor het regelen van het verkeer tijdens het toernooi en voor ‘s avonds achter de bar tijdens de Pinksterparty. Op de zaterdag en zondag zijn er per avond 60 vrijwilligers present die DSV heeft geregeld. “Daarbij doen wij ook weer een beroep op andere verenigingen in het dorp”, aldus Willems. “Ook hebben we bijvoorbeeld een buurtvereniging die elk jaar vrijwillig meehelpt.” Willems ervaart een enorme bereidheid van de DSV-leden om de handen uit de mouwen te steken voor het Pinkstertoernooi. “Velen vinden het gewoon echt hartstikke leuk om als vrijwilliger actief te zijn. Hele groepen melden zich aan om achter de bar te ‘mogen’ staan tijdens de Pinksterfeesten.” 

 

De voetballers van de A- en B-teams helpen met het bouwen van de tenten en de vaste onderhoudsploeg van DSV - die de velden beheert - wordt ook ingezet. Op dinsdag na het toernooi gaan zij aan de slag om de velden weer klaar te maken voor het volgende voetbalseizoen. Willems: “Met de gemeente maken we afspraken over het groot onderhoud. Als Pinksteren vroeg valt, dan kan dit voor alle velden tegelijk gebeuren na afloop van het Pinkstertoernooi. Valt Pinksteren laat, dan wordt het onderhoud gefaseerd uitgevoerd. Veld 4 en 5 - die niet voor het toernooi worden gebruikt - komen dan al eerder aan de beurt, zodat er voldoende hersteltijd is.”

 

DSV ontvangt vanuit de organisatie van het Pinkstertoernooi een vergoeding voor het leveren van de vrijwilligers. “Dat is voor ons een mooie aanvulling in de clubkas. Het geeft ons ruimte om investeringen te doen. Denk aan bijvoorbeeld de renovatie van de kleedlokalen. Dit is mede mogelijk gemaakt door de inzet van onze vrijwilligers tijdens het Pinkstertoernooi. Zo’n evenement is absoluut belangrijk voor het verenigingsleven. Ik ben heel blij dat wij die kans hebben gekregen om ook een rol te spelen.”

 

Willems gaat ieder jaar zelf ook kijken naar de wedstrijden. “Als het mooi weer is, dan is het een fantastisch evenement. Goed weer is eigenlijk allesbepalend voor de sfeer. Niet alleen tijdens het toernooi zelf, maar zeker ook ‘s avonds tijdens de feesten. Als het dan een graad of 17 is, dan staat het buitenterras vol en krijg je echt een heerlijk zomeravondfeestje.” Wat hem betreft is het Pinkstertoernooi niet weg te denken in het dorp. “Het Pinkstertoernooi hoort gewoon bij het DNA van Sint Anthonis. Daar mogen we absoluut trots op zijn als gemeenschap.”

‘Het Pinkstertoernooi is voor een breed publiek’

 

Sinds 2006 is het Beachvolleybaltoernooi een niet meer weg te denken onderdeel van het Pinkstertoernooi. Het zorgt voor extra sfeer en reuring op het toernooiterrein.


Arnoud Wildschut is sinds 2014 directeur van de City Beach Tour, de organisator van diverse beachevents in Nederland, waaronder het NK beachvolleybal. Tot 2014 kwamen óf de mannen óf de vrouwen van de eredivisiecompetitie beachvolleybal naar Sint Anthonis. Sinds vorig jaar komen beiden naar het Pinkstertoernooi, waardoor er drie dagen lang op topniveau wordt gevolleybald op het Sinttunnisse zand. “Dat maakt het toernooi nog completer”, vindt Wildschut. “Het complete deelnemersveld komt nu hier naartoe.”

 

Het beachvolleybal is al zo’n 15 jaar immens populair en heeft vorig jaar nog eens een flinke boost gekregen toen het WK Beachvolleybal in Den Haag werd georganiseerd. “In 15 jaar tijd zijn er meer dan 200 beachvolleybalclubs in Nederland opgericht en de Nevobo verwacht dat er de komende jaren nog eens honderd bij gaan komen”, weet Wildschut. “Waar het in eerste instantie vooral een sport was die aan de kust werd beoefend - letterlijk op het strand - zijn er nu ook in het ‘binnenland’ verschillende grote beachvolleyballocaties gerealiseerd - zowel indoor als outdoor - die ervoor zorgen dat beachvolleybal nog toegankelijker wordt.”


De sport heeft zijn populariteit volgens Wildschut vooral te danken aan de laagdrempeligheid. “Mensen vinden het lekker om buiten te sporten. Beachvolleybal is in feite een kwestie van een netje opzetten op het zand en that’s it. Na de reguliere competities in sporten als voetbal en volleybal zijn er genoeg sporters die in de zomermaanden lekker gaan beachvolleyballen.” Ook op recreatief niveau is het inmiddels mogelijk om een beachcompetitie te volleyballen. “Daarvoor hebben we het Beach Life Circuit opgezet. Dit is de tegenhanger van de City Beach Tour waar op professioneel niveau wordt gevolleybald”, aldus Wildschut.


Om de top van het beachvolleybal te bereiken, moet je als speler heel wat in huis hebben, stelt Wildschut. “Uiteraard is lengte een groot voordeel, maar ook snelheid mag niet ontbreken. En wat vooral belangrijk is, is dat je in staat bent op mentaal vlak overeind te blijven. De druk is hoog in het veld, het is niet alleen een technisch en tactisch spel, maar vergt ook veel van je mentale kracht. Bovendien ben je maar met z’n tweeën. Je kunt je niet even in een kuil verstoppen als het even wat minder loopt. Je moet continu vol aan de bak.”


Wildschut ervaart het Pinkstertoernooi als een mooie locatie voor de City Beach Tour. “Het is een locatie waar je in eerste instantie geen beachvolleybal verwacht. Er is geen water in de buurt en het is ook niet midden in een stadscentrum. Maar de setting is echt fantastisch. Heel knus, met het publiek kort op het veld. En die feesttent erbij maakt het tot een mooi plaatje. Het Pinkstertoernooi is toegankelijk voor een breed publiek en dat maakt dat niet alleen de echte beachvolleybal liefhebbers hier op de tribunes zitten. Het publiek komt hier niet alleen voor het volleybal, maar vooral ook voor de gezelligheid en om elkaar te ontmoeten.
Dat zorgt voor een hele mooie sfeer.”

‘Om vijf uur Happy Hour’ op het populaire To(p)btoernooi op Pinkstermaandag

 

We schrijven drie weken voor de tweede editie van het To(p)btoernooi op Pinkstermaandag: alles is (grotendeels) geregeld, de ‘kinderziektes’ van de eerste editie zijn geëlimineerd én helemaal top: de inschrijving is al gesloten. “We zitten bomvol”. Kortom: de organisatie is er klaar voor. “Nu alleen nog hopen op goed weer.”
Janneke ‘Jip’ Jans, Daphne Derks en Greetje Gieben hebben de afgelopen tijd al heel wat werk verzet om de organisatie van de tweede editie van het To(p)btoernooi op Pinkstermaandag in goede banen te leiden. “En we mogen natuurlijk Renske Adriaans niet vergeten”, benadrukt het drietal. “Ze zit dan wel voor onbepaalde tijd in Australië, maar ze blijft wel betrokken bij de organisatie. Zij is er voor gevraagd en ongevraagd advies.”


Het To(p)btoernooi beleefde vorig jaar haar eerste editie. Er zijn drie verschillende recreatieve niveaus waarbij vier tegen vier wordt gespeeld: ongeoefend, midden en hoog. “Het To(b)ptoernooi maakt het volleybal tijdens het Pinkstertoernooi toegankelijk voor iedereen, ook als je zelfs helemáál geen volleyballer bent. De teams zijn superenthousiast. Iedereen kan meedoen en dat maakt het zo mooi”, aldus Gieben.


Vorig jaar waren de vier organisatiedames behoorlijk nerveus voorafgaand aan het toernooi. “Het was toch de eerste keer. Je weet niet hoe het gaat lopen”, aldus Jans. “En er was ook nog eens heel slecht weer voorspeld. We stonden op met regen, maar gelukkig werd het snel droog en ‘s middags hadden we echt lekker weer.” Derks vult aan: “Het weer kan zo’n toernooi maken of kraken. Of we een alternatief hebben? Nee, niet echt. Dat heeft ook weinig zin. Mensen komen toch echt om te volleyballen. Het enige wat we kunnen doen bij regen, is zorgen dat er muziek is in de tent en dat mensen daar terecht kunnen.”


De vier hebben vorig jaar hun organisatietalent prima bewezen. “Het toernooibestuur was in het begin natuurlijk toch wel wat sceptisch. In feite gaven ze de maandag van het hoofdtoernooi uit handen en dat is een grote stap. Maar tegelijkertijd gaven ze ons ook veel vrijheid en nu ze hebben gezien dat het een geslaagd toernooi is geworden, hebben we ook dit jaar weer alle ruimte om ons ding te doen”, stelt Gieben.


De dames hebben in de voorbereidingsweken al behoorlijk wat lol gehad. “Als je alleen al kijkt naar de namen van de teams: ‘Stijn, ga eens bier halen’, ‘Zonder kip geen vrienden’ en ‘Om vijf uur Happy Hour’. Dat wordt dus telkens door de speaker omgeroepen. Lachen, toch?”, grinnikt Derks.


Veel teams van vorig jaar zijn ook dit jaar weer van de partij, maar er zijn ook veel nieuwe inschrijvingen. “Vriendengroepen, buurtverenigingen, families, collega’s”, somt Jans op. “Het gaat vooral om de lol, maar op het hoogste niveau wordt ook echt fanatiek gevolleybald, hoor. Daar gaan ze echt wel vol voor de winst.” De promotie voor het toernooi via met name Facebook heeft zijn vruchten flink afgeworpen. “We hebben heel wat hashtags geplaatst”, lacht Jans. “Drie weken voor het toernooi zaten we al vol.” Gieben: “En natuurlijk kennen wij in de volleybalwereld en daarbuiten ook veel mensen. Met een flink netwerk bereik je veel mensen. Het wordt absoluut weer een mooi toernooi. Wij zijn er klaar voor.”
#alsutmaarnieregent