Interviews

‘Als het allemaal lekker loopt, denk ik: ‘We hebben het weer mooi voor elkaar’’

Jip webHet is ieder jaar een heel gepuzzel: het inplannen van alle leden en vrijwilligers die tijdens het Pinkstertoernooi de handen uit de mouwen steken. Het is dit jaar alweer voor de dertiende keer dat Janneke Jans – bij velen beter bekend als Jip – deze taak op zich neemt.

Samen met Inego Theunissen en Maarten van Gemert spendeert Janneke Jans in de aanloop naar Pinksteren menig avondje aan het opstellen van de uitgebreide medewerkerslijst van het Pinkstertoernooi. Deze lijst moet ervoor zorgen dat tijdens de drie toernooidagen – en ook voorafgaand en na afloop van het toernooi – de juiste mensen op de juiste momenten en op de juiste plek worden ingezet. “Elke keer als we aan die klus beginnen, vraag ik me even af of we wel genoeg mensen hebben om alle diensten in te kunnen vullen. Maar we komen er eigenlijk altijd heel goed uit.”

Alle leden kunnen aangeven op welke momenten tijdens Pinksteren ze echt niet beschikbaar zijn voor een dienst. Jans: “Daar houden we dan rekening mee bij het indelen. Daarnaast moeten we in ons achterhoofd houden dat veel jeugdleden op zaterdag meedoen aan het toernooi en dus op zondag en maandag moeten worden ingedeeld. Andersom geldt dit voor de speelsters van het eerste, tweede en vierde team die op zondag en maandag zelf moeten volleyballen.”

Naast de ledenlijst kunnen de ‘medewerkerscoördinatoren’ putten uit een inmiddels aardig uitgebreid vrijwilligersbestand. “Veel van hen rekenen er al op dat ze gebeld worden om mee te helpen en daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee.”

Er zijn heel wat diensten die ingevuld moeten worden, variërend van het werken achter de bar en het bemannen van de keukenbalie tot het schoonhouden van het terras en de kleedlokalen. “Daarbij gaat het alleen om de diensten overdag tijdens het toernooi”, benadrukt Jans, die in het dagelijks leven leerkracht en intern begeleider is op de basisschool in Sambeek. Het werk ’s avonds tijdens de Pinksterparty wordt gedaan door leden van voetbalvereniging DSV en Muziekvereniging Sint Cecilia.

Tijdens het toernooi zelf zijn de drie medewerkerscoördinatoren aanwezig om alles in goede banen te leiden, consumptiebonnen uit te delen aan de leden en vrijwilligers en wanneer nodig te overleggen met de organisatie van het toernooi. “Inego, Maarten en ik draaien ieder twee coördinatordiensten”, legt Jans uit, waarna ze grinnikend vervolgt: “Die verdelen we eerlijk want niemand wil natuurlijk de dienst op maandagochtend doen, na een avondje flink stappen. Vorig jaar heb ik ‘m gedaan. Dit jaar is Inego de pineut.”

Ondanks dat veel leden en vrijwilligers ’s avonds van de partij zijn in de feesttent, is de opkomst ’s ochtends vroeg bijzonder goed te noemen. “Slechts een enkeling verslaapt zich en die schaamt zich dan natuurlijk de ogen uit de kop.”

Jans is een bezig bijtje met hart voor de club. Ze is niet alleen speelster van het standaardteam van Activia maar geeft ook trainingen aan het tweede en vierde damesteam en maakt deel uit van de zogenaamde ‘sociale commissie’ die verenigingsfeestjes organiseert. “Ik vind het allemaal leuk om te doen en het geeft veel voldoening. Als ik rondloop over het terrein tijdens het Pinkstertoernooi en zie dat het allemaal lekker draait, dan denk ik: ‘We hebben het allemaal weer mooi voor elkaar!’”