Interviews

‘Wir komen nur zu Euch nach Sint Anthonis’

Stefan Taverath komt al jaren met het Duitse Moerser SC naar het Pinkstertoernooi. Uiteraard als begeleider van de standaardteams, maar sinds enkele jaren wijst hij ook de speelsters van enkele jeugdteams de weg op het volleybalevenement. Volgens Tavenrath is er in heel Duitsland geen grastoernooi te vinden wat kan tippen aan het Sinttunnisse Pinkstertoernooi.

Moers en Activia web 1Volleybalvereniging Moerser SC heeft zes jaar geleden haar jeugdafdeling volledig opnieuw opgezet. Het seizoen 2005-2006 is de vereniging gestart met vijf jeugdploegen. Inmiddels is dit aantal gegroeid naar 24 jeugd- en amateurteams. Een belangrijk aandeel van deze ontwikkeling ligt bij Stefan Taverath. Als organisatorische spil van de vereniging is hij verantwoordelijk voor de jeugd- en amateurtak. Daarnaast is hij assistent-trainer van het eerste damesteam onder coach Günter Krivec en begeleider van de ‘Bundesliga-mannschaft’ Heren 1 onder coach Chang Cheng Liu.

Het vlaggenschip van Moerser SC is het eerste herenteam, maar ook op jeugdvlak is deze ambitieuze Duitse volleybalclub inmiddels een grote gevestigde vereniging waarbij de aandacht continu uitgaat naar niveauverbetering. Alles wordt in het werk gesteld de stijgende lijn vast te houden. Tavenrath: “Uiteindelijk wil Moerser SC zich kunnen meten met de beste Duitse volleybalverenigingen. Met de herenlijn lukt dat prima, maar ook de damesteams willen we op een hoger plan tillen. Om voldoende aanwas te genereren is een gedegen opleidingsstructuur onmisbaar.” Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het combineren van prima dagonderwijs met trainingstijden. Dit moet binnen de club voor 150 kinderen worden georganiseerd. Het organiseren van trainingslocaties en trainers is een flinke klus. “Ik ben erg blij met de betrokkenheid van de ouders die veelal als begeleiders worden ingezet. Het tot nu toe behaalde succes geeft aan dat dit een prima formule is.”

Dit jaar neemt de jeugd van Moerser SC voor de derde keer deel aan het Pinkstertoernooi. Twee meisjesteams spelen zaterdag in de competitie Meisjes C en Meisjes B. Tavenrath: “We doen al vele jaren met het eerste herenteam mee aan het toernooi en dus is het voor ons bijna vanzelfsprekend ook aan jeugdtoernooi deel te nemen.” Volgens Tavenrath is het een vooral een mooie en gezellige afsluiting van het seizoen, maar ook een vooruitblik naar het nieuwe seizoen. “Het jeugdtoernooi heeft zich de laatste jaren bovendien kwalitatief voortreffelijk ontwikkeld. Het niveau spreekt me enorm aan.”

De meiden vinden het – evenals de trainers en begeleiders – prachtig om naar Sint Anthonis af te reizen en zich op het grastoernooi te presenteren. “De sfeer is er geweldig en we weten dat alles tot in de puntjes is geregeld. In Duitsland ken ik geen enkel ander toernooi met deze uitstraling, omvang en professionaliteit. Sint Anthonis is daarom het enige toernooi dat wij op gras spelen.”