Interviews

‘Wij genieten in ‘Tunnis’ enorm van de Brabantse gezelligheid’

Voor het zesde jaar alweer wordt er vierhonderd ton zand gestort op het terrein van het Pinkstertoernooi. Zand waarop ook dit jaar de top van het mannenbeachvolleybal voor het nodige spektakel zorgt. City Beach Tour-organisator Lex Bouwer verwacht dat het weer genieten wordt in ‘Tunnis’. 

Lex Bouwer van GO Marketing – organisator van ondermeer sportevenementen – heeft er alweer zin in: een lekker ontspannen Pinksterweekend in ‘Tunnis’, zoals hij Sint Anthonis noemt. “We kijken er ieder jaar naar uit om naar het Pinkstertoernooi te komen”, stelt hij. “We voelen ons hier goed op onze plek. Dat komt doordat er vanaf het begin een klik was met de organisatie van het toernooi. Het is hier altijd allemaal goed geregeld en dat maakt het voor ons een heel ontspannen weekend. En dan is er natuurlijk die onmiskenbare Brabantse gezelligheid en gastvrijheid. Ik zou het hier voor ons bijna vakantie willen noemen.”

Onder auspiciën van de Nevobo is GO Marketing een van de organiserende partijen van officiële Beach Volleyball-toernooien. Deze maken onderdeel uit van de City Beach Tour waaronder ook andere beachsporten vallen: Beach Soccer, Beach Footvolley, Beach Hockey en Beach Tennis.

Beachvolleybal is de afgelopen jaren wereldwijd uitgegroeid tot een immens populaire sport. Ook Nederland draait mee in de wereldtop met ondermeer de beachvolleybalduo’s Marleen van Iersel/Sanne Keizer en Reinder Nummerdor/Richard Schuil. “Tijdens de Olympische Spelen in China was beachvolleybal de meest gewaardeerde tv-sport”, onderbouwt Bouwer de populariteit van de sport. “Dat komt doordat er heel wat te zien is, ook voor de niet-volleyballief-hebber. Het twee-tegen-twee-spel is enorm spectaculair en daar komt nog bij dat beachsporten zich heel goed lenen voor aanvullend entertainment.” Kortom: beachvolleybal is geen moment saai. Zodra de bal de grond raakt schalt de stem van de presentator door de luidsprekers en tijdens time-outs en setwissels is er muziek en komen er cheerleaders het veld in.

Het Sinttunnisse Pinkstertoernooi is binnen de City Beach Tour een beetje een vreemde eend in de bijt. “Het is de enige locatie waarbij het toernooi niet midden in de stad wordt gespeeld”, legt Bouwer uit. “Maar dat is zeker geen minpunt. Integendeel. Het Pinkstertoernooi is een echt volleybalevenement en dat zorgt voor heel ander publiek. Mensen die in Tunnis komen kijken zijn niet toevallige passanten zoals dat op de markt in Maastricht of Groningen wel vooral het geval is. Het publiek van het Pinkstertoernooi komt veel meer echt voor het volleybal naar het toernooi toe.”

Wat Bouwer zelf tijdens het toernooi allemaal doet? “Eigenlijk zo weinig mogelijk”, lacht hij. “Mijn tijd gaat vooral zitten in de voorbereidingen maar tijdens het toernooi zelf heb ik geen echte functie. Wel ben ik het aanspreekpunt voor bijvoorbeeld het bestuur van het Pinkstertoernooi en natuurlijk hou ik een oogje in het zeil. Maar daarnaast is het vooral genieten!”