Interviews

‘Om vijf uur Happy Hour’ op het populaire To(p)btoernooi op Pinkstermaandag

 

We schrijven drie weken voor de tweede editie van het To(p)btoernooi op Pinkstermaandag: alles is (grotendeels) geregeld, de ‘kinderziektes’ van de eerste editie zijn geëlimineerd én helemaal top: de inschrijving is al gesloten. “We zitten bomvol”. Kortom: de organisatie is er klaar voor. “Nu alleen nog hopen op goed weer.”
Janneke ‘Jip’ Jans, Daphne Derks en Greetje Gieben hebben de afgelopen tijd al heel wat werk verzet om de organisatie van de tweede editie van het To(p)btoernooi op Pinkstermaandag in goede banen te leiden. “En we mogen natuurlijk Renske Adriaans niet vergeten”, benadrukt het drietal. “Ze zit dan wel voor onbepaalde tijd in Australië, maar ze blijft wel betrokken bij de organisatie. Zij is er voor gevraagd en ongevraagd advies.”


Het To(p)btoernooi beleefde vorig jaar haar eerste editie. Er zijn drie verschillende recreatieve niveaus waarbij vier tegen vier wordt gespeeld: ongeoefend, midden en hoog. “Het To(b)ptoernooi maakt het volleybal tijdens het Pinkstertoernooi toegankelijk voor iedereen, ook als je zelfs helemáál geen volleyballer bent. De teams zijn superenthousiast. Iedereen kan meedoen en dat maakt het zo mooi”, aldus Gieben.


Vorig jaar waren de vier organisatiedames behoorlijk nerveus voorafgaand aan het toernooi. “Het was toch de eerste keer. Je weet niet hoe het gaat lopen”, aldus Jans. “En er was ook nog eens heel slecht weer voorspeld. We stonden op met regen, maar gelukkig werd het snel droog en ‘s middags hadden we echt lekker weer.” Derks vult aan: “Het weer kan zo’n toernooi maken of kraken. Of we een alternatief hebben? Nee, niet echt. Dat heeft ook weinig zin. Mensen komen toch echt om te volleyballen. Het enige wat we kunnen doen bij regen, is zorgen dat er muziek is in de tent en dat mensen daar terecht kunnen.”


De vier hebben vorig jaar hun organisatietalent prima bewezen. “Het toernooibestuur was in het begin natuurlijk toch wel wat sceptisch. In feite gaven ze de maandag van het hoofdtoernooi uit handen en dat is een grote stap. Maar tegelijkertijd gaven ze ons ook veel vrijheid en nu ze hebben gezien dat het een geslaagd toernooi is geworden, hebben we ook dit jaar weer alle ruimte om ons ding te doen”, stelt Gieben.


De dames hebben in de voorbereidingsweken al behoorlijk wat lol gehad. “Als je alleen al kijkt naar de namen van de teams: ‘Stijn, ga eens bier halen’, ‘Zonder kip geen vrienden’ en ‘Om vijf uur Happy Hour’. Dat wordt dus telkens door de speaker omgeroepen. Lachen, toch?”, grinnikt Derks.


Veel teams van vorig jaar zijn ook dit jaar weer van de partij, maar er zijn ook veel nieuwe inschrijvingen. “Vriendengroepen, buurtverenigingen, families, collega’s”, somt Jans op. “Het gaat vooral om de lol, maar op het hoogste niveau wordt ook echt fanatiek gevolleybald, hoor. Daar gaan ze echt wel vol voor de winst.” De promotie voor het toernooi via met name Facebook heeft zijn vruchten flink afgeworpen. “We hebben heel wat hashtags geplaatst”, lacht Jans. “Drie weken voor het toernooi zaten we al vol.” Gieben: “En natuurlijk kennen wij in de volleybalwereld en daarbuiten ook veel mensen. Met een flink netwerk bereik je veel mensen. Het wordt absoluut weer een mooi toernooi. Wij zijn er klaar voor.”
#alsutmaarnieregent