Interviews

‘Het Pinkstertoernooi is voor een breed publiek’

 

Sinds 2006 is het Beachvolleybaltoernooi een niet meer weg te denken onderdeel van het Pinkstertoernooi. Het zorgt voor extra sfeer en reuring op het toernooiterrein.


Arnoud Wildschut is sinds 2014 directeur van de City Beach Tour, de organisator van diverse beachevents in Nederland, waaronder het NK beachvolleybal. Tot 2014 kwamen óf de mannen óf de vrouwen van de eredivisiecompetitie beachvolleybal naar Sint Anthonis. Sinds vorig jaar komen beiden naar het Pinkstertoernooi, waardoor er drie dagen lang op topniveau wordt gevolleybald op het Sinttunnisse zand. “Dat maakt het toernooi nog completer”, vindt Wildschut. “Het complete deelnemersveld komt nu hier naartoe.”

 

Het beachvolleybal is al zo’n 15 jaar immens populair en heeft vorig jaar nog eens een flinke boost gekregen toen het WK Beachvolleybal in Den Haag werd georganiseerd. “In 15 jaar tijd zijn er meer dan 200 beachvolleybalclubs in Nederland opgericht en de Nevobo verwacht dat er de komende jaren nog eens honderd bij gaan komen”, weet Wildschut. “Waar het in eerste instantie vooral een sport was die aan de kust werd beoefend - letterlijk op het strand - zijn er nu ook in het ‘binnenland’ verschillende grote beachvolleyballocaties gerealiseerd - zowel indoor als outdoor - die ervoor zorgen dat beachvolleybal nog toegankelijker wordt.”


De sport heeft zijn populariteit volgens Wildschut vooral te danken aan de laagdrempeligheid. “Mensen vinden het lekker om buiten te sporten. Beachvolleybal is in feite een kwestie van een netje opzetten op het zand en that’s it. Na de reguliere competities in sporten als voetbal en volleybal zijn er genoeg sporters die in de zomermaanden lekker gaan beachvolleyballen.” Ook op recreatief niveau is het inmiddels mogelijk om een beachcompetitie te volleyballen. “Daarvoor hebben we het Beach Life Circuit opgezet. Dit is de tegenhanger van de City Beach Tour waar op professioneel niveau wordt gevolleybald”, aldus Wildschut.


Om de top van het beachvolleybal te bereiken, moet je als speler heel wat in huis hebben, stelt Wildschut. “Uiteraard is lengte een groot voordeel, maar ook snelheid mag niet ontbreken. En wat vooral belangrijk is, is dat je in staat bent op mentaal vlak overeind te blijven. De druk is hoog in het veld, het is niet alleen een technisch en tactisch spel, maar vergt ook veel van je mentale kracht. Bovendien ben je maar met z’n tweeën. Je kunt je niet even in een kuil verstoppen als het even wat minder loopt. Je moet continu vol aan de bak.”


Wildschut ervaart het Pinkstertoernooi als een mooie locatie voor de City Beach Tour. “Het is een locatie waar je in eerste instantie geen beachvolleybal verwacht. Er is geen water in de buurt en het is ook niet midden in een stadscentrum. Maar de setting is echt fantastisch. Heel knus, met het publiek kort op het veld. En die feesttent erbij maakt het tot een mooi plaatje. Het Pinkstertoernooi is toegankelijk voor een breed publiek en dat maakt dat niet alleen de echte beachvolleybal liefhebbers hier op de tribunes zitten. Het publiek komt hier niet alleen voor het volleybal, maar vooral ook voor de gezelligheid en om elkaar te ontmoeten.
Dat zorgt voor een hele mooie sfeer.”