Interviews

‘De bereidheid van de vrijwilligers is enorm’

 

Sinds 2007 - alweer voor het tiende jaar dus - wordt het Pinkstertoernooi georganiseerd op Sportpark De Laan. Voetbalvereniging DSV werd daarmee een belangrijke samenwerkingspartner voor de organisatie van het toernooi. Ze stellen niet alleen de accommodatie ter beschikking maar leveren ook vele enthousiaste vrijwilligers.


“Ik weet dat de toenmalige voorzitter Jos van Raaij en toenmalige toernooivoorzitter Géon Reijnen er snel uit waren toen de ‘onderhandelingen’ voor de verhuizing van het toernooi werden gevoerd”, stelt DSV voorzitter Jeroen Willems. Kortom: DSV zag het helemaal zitten om het toernooi naar Sportpark De Laan te halen - “want zo’n evenement moet gewoon blijven bestaan in een dorp” - en de organisatie van het Pinkstertoernooi had veel zin om op deze nieuwe locatie aan de slag te gaan.


Twee weken lang - een week vooraf en een week na het toernooi - heeft de organisatie van het Pinkstertoernooi ‘vrij spel’ om de organisatie van het grote volleybalevenement in goede banen te leiden. “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ontzettend trots ben op de organisatie van het toernooi”, steekt Willems niet onder stoelen of banken. “Het is niet zomaar een toernooitje organiseren. Het is een gigantische klus met zoveel aandachtspunten en veel verantwoordelijkheden. Er komt zóveel bij kijken en ik vind het fantastisch dat DSV daar als club ook een bijdrage aan kan leveren.”


DSV levert vrijwilligers voor ondermeer het opbouwen en afbreken van de tent, voor het regelen van het verkeer tijdens het toernooi en voor ‘s avonds achter de bar tijdens de Pinksterparty. Op de zaterdag en zondag zijn er per avond 60 vrijwilligers present die DSV heeft geregeld. “Daarbij doen wij ook weer een beroep op andere verenigingen in het dorp”, aldus Willems. “Ook hebben we bijvoorbeeld een buurtvereniging die elk jaar vrijwillig meehelpt.” Willems ervaart een enorme bereidheid van de DSV-leden om de handen uit de mouwen te steken voor het Pinkstertoernooi. “Velen vinden het gewoon echt hartstikke leuk om als vrijwilliger actief te zijn. Hele groepen melden zich aan om achter de bar te ‘mogen’ staan tijdens de Pinksterfeesten.” 

 

De voetballers van de A- en B-teams helpen met het bouwen van de tenten en de vaste onderhoudsploeg van DSV - die de velden beheert - wordt ook ingezet. Op dinsdag na het toernooi gaan zij aan de slag om de velden weer klaar te maken voor het volgende voetbalseizoen. Willems: “Met de gemeente maken we afspraken over het groot onderhoud. Als Pinksteren vroeg valt, dan kan dit voor alle velden tegelijk gebeuren na afloop van het Pinkstertoernooi. Valt Pinksteren laat, dan wordt het onderhoud gefaseerd uitgevoerd. Veld 4 en 5 - die niet voor het toernooi worden gebruikt - komen dan al eerder aan de beurt, zodat er voldoende hersteltijd is.”

 

DSV ontvangt vanuit de organisatie van het Pinkstertoernooi een vergoeding voor het leveren van de vrijwilligers. “Dat is voor ons een mooie aanvulling in de clubkas. Het geeft ons ruimte om investeringen te doen. Denk aan bijvoorbeeld de renovatie van de kleedlokalen. Dit is mede mogelijk gemaakt door de inzet van onze vrijwilligers tijdens het Pinkstertoernooi. Zo’n evenement is absoluut belangrijk voor het verenigingsleven. Ik ben heel blij dat wij die kans hebben gekregen om ook een rol te spelen.”

 

Willems gaat ieder jaar zelf ook kijken naar de wedstrijden. “Als het mooi weer is, dan is het een fantastisch evenement. Goed weer is eigenlijk allesbepalend voor de sfeer. Niet alleen tijdens het toernooi zelf, maar zeker ook ‘s avonds tijdens de feesten. Als het dan een graad of 17 is, dan staat het buitenterras vol en krijg je echt een heerlijk zomeravondfeestje.” Wat hem betreft is het Pinkstertoernooi niet weg te denken in het dorp. “Het Pinkstertoernooi hoort gewoon bij het DNA van Sint Anthonis. Daar mogen we absoluut trots op zijn als gemeenschap.”