Beach Volleybal

city beach tourOp de hogere niveau's bestaat een beach volleyball team uit twee personen, waardoor de nadruk meer ligt op de verdediging dan op de aanval. De grootte van het veld (één speelveld) is 8 bij 8 m en de nethoogte is hetzelfde als bij het zaalvolleybal. Een wedstrijd bestrijkt twee gewonnen sets tot 21 punten en een eventuele derde set tot 15 punten.

Net als bij het zaalvolleybal wordt volgens het Rally Point Systeem gespeeld. De sets kennen geen maximum, er zal gespeeld moeten worden tot er een verschil van twee punten is. Tijdens een set mogen er twee time outs aangevraagd worden van elk 30 seconden en is er één technical time out bij 21 gespeelde punten (m.u.v. de derde set).

In de eerste en tweede set wordt er om de zeven punten van speelhelft gewisseld en in de derde set vindt er bij iedere vijf punten een wisseling van speelhelft plaats. Dit om elk team evenveel voor- en nadeel van zon en wind te laten hebben. De wisseling van speelhelft moet zonder oponthoud worden uitgevoerd.

Wel op het zand, niet in de zaal

Iedere speler mag blokkeren en aanvallen aan het net, er zijn geen vaste speelposities
De middenlijn mag gepasseerd worden indien de tegenpartij daarbij niet wordt gehinderd
De zogenaamde holdball waarbij twee spelers aan het net proberen de bal naar elkaars veld te drukken

2015 beach dames 800pxWel in de zaal, niet op het zand

De bal in het veld van de tegenstander spelen via een geplaatste bal met de vingertoppen (pushball)
Gedeelte van het setuppen; de bal mag alleen bovenhands over het net worden gespeeld, indien de armen loodrecht op de schouderlijn staan. Dit kan zowel voorwaarts als achterwaarts, mits vanuit een stilstaande positie wordt gespeeld
De bal na een blokactie drie keer spelen; dit mag bij beachvolleybal maar maximaal twee keer, omdat de blokactie al voor één keer telt
Het wisselen van spelers. Mocht er zich een ernstige blessure voordoen, waardoor een speler niet verder kan spelen, dan verliest het betreffende team de wedstrijd

Tactiek

Beach volleyballers moeten all-round zijn. Je moet alle aspecten van het beach volleyball beheersen om een topspeler te kunnen zijn. De enige specialisatie die kan voorkomen, is die van verdediger en blokkeerder, meestal op basis van lengte. Ook is er bij een aantal spelers een voorkeur om aan te vallen op de rechter- of linkerhelft van het veld.

Beach volleyball is tactisch gezien een ingewikkeld spelletje. Met twee personen moet een veld van 8 bij 8 meter verdedigd worden, hetgeen vraagt om een goed tactisch inzicht en afspraken tussen beide spelers. Zo worden bijvoorbeeld door de blokkeerder tekens gegeven om af te spreken welke positie de verdediger moet innemen in het veld. Ook bij de aanval worden tekens gegeven. De speler die de set-up geeft kan vaak beter zien wat de verdediger van de tegenstander doet dan de aanvaller zelf.